Is een virtual training dan geen webinar?Natuurlijk kunnen wij als vakidioten de vraag “is een virtual training dan geen webinar?” makkelijk beantwoorden. Want dat is het namelijk zeker niet! Maar moeten wij dat dan niet naar de buitenwereld toe ook veel beter communiceren? Ik denk van wel. 

Een quote/reactie hieronder van een bedrijf die de vraag gesteld kreeg of virtual leren in hun programma past. Hun antwoord op die vraag:

“Er zijn momenteel al “standaard” videotrainingen voor gebruikers echter is de vraag naar echt een fysieke training er steeds vaker. Dit geldt ook voor demonstraties bij andere kantoren. Helaas werden er tijdens de Webinars geen vragen gesteld waardoor we een standaard video kunnen laten zien.”

En dat antwoord triggerde me! Ik bedoelde toch echt virtual classroom training.  En ja, dan is het tijd om kort uit te leggen wat virtual classroom training inhoudt.

Interactief

Een virtual classroom training (VCT) is, als je het goed doet, echt interactief. Je hebt live contact met je deelnemers en er worden speciale trainingstools gebruikt. Zelfs beeld en geluid worden ingezet als dat het leerdoel ondersteunt.  PC-schermen worden gedeeld en deelnemers worden direct meegenomen in bijvoorbeeld een live demonstratie. Dat kan van een programma, een website  of gezamenlijk werken in een excel-bestand zijn. Daarnaast kunnen deelnemers verdeeld worden in subgroepen en in een andere ruimte samenwerken. Daar kan dan bijvoorbeeld een whiteboard klaar staan om ideeën uit te wisselen of te bediscussiëren.

Rollen

Een VCT wordt als trainingsinstrument ingezet, net zoals dat bij een klassikale training gebeurt.  Er is alleen geen fysiek contact en daarom is interactie ook heel belangrijk. Er zijn onder andere daarom ook speciaal opgeleide mensen voor VCT; de virtual classroom trainer. Een andere discipline die om de hoek komt kijken bij het organiseren en uitvoeren van een VCT is de virtual classroom moderator. Hij/zij geeft advies inzake de VCT, zet deze op en houdt de controle over de techniek er om heen tijdens een uitvoering.

Termen

En nee, een webinar (waarbij veelal eenzijdige communicatie en nog wel de mogelijk om te chatten maar daardoor passief is te noemen), is dus absoluut geen virtual classroom training. Het is daarom goed om te zorgen als er gecommuniceerd wordt over virtual leren, dat je expliciet aangeeft of hiermee een virtual classroom training of een webinar bedoeld wordt. Want beide termen vallen natuurlijk wel onder de noemer van virtual leren.

Wilt u een virtual classroom training opzetten en uitvoeren, maar weet u niet goed hoe of waar te beginnen? Stilios ontzorgt u! Dit kan op allerlei vakgebieden zijn, ook voor het onderwijs.