Het is geweldig, zeker voor de dynamiek/levendigheid in je sessie, om interactiviteit en betrokkenheid te hebben in je virtual classroom training. Sterker nog, dit moet ergens in je opbouw geborgd zijn. Dit om de deelnemers betrokken te laten  zijn bij jou en de inhoud van de training. Waarom nu de focus op interactiviteit en daaraan gekoppeld betrokkenheid?

Geen fysiek contact!

Gelukkig maar, want dan zat je toch echt in een klassikale training. Althans, daar is dat mogelijk. In een virtual classroom training niet. Je kunt video inzetten, chat gebruiken en iemand de ‘microfoon’ geven. En elke 4-5 minuten een interactiviteit moment inzetten. Dat moet dan uiteraard wel het leerdoel dienen. Maar hoe zie je nu of iemand betrokken is? Dat kan dus niet door deelnemers in levende lijve te zien en te observeren. Laatst kreeg ik een vraag van een bedrijf:

“We willen graag beginnen met virtual classroom training, hebben een opgezet gemaakt maar vragen ons af hoe we nu de aandacht van cursisten erbij houden”.

Ik heb aangegeven dat ten op zichtte van een klassikale training het zeker een andere ervaring is als je een virtual classroom training gaat geven. En dat de werkvormen daar niet in vergeten moeten worden. Maar dat je wel een mogelijkheid hebt om te monitoren of deelnemers (nog) aangehaakt zijn. Althans, als je de tool Adobe Connect gebruikt.

 

 De pod ‘Betrokkenheid’

Als je werkt met Adobe Connect is het sinds kort mogelijk om ook met de eenvoudigere variant van de meeting licentie de betrokkenheid te monitoren. Je kunt met deze pod als presentator/trainer of moderator de aandacht en interactiviteit van de deelnemers bekijken. De pod ‘Betrokkenheid’ meet verschillende zaken om tot één uitkomst te komen. Zoals bijvoorbeeld:

  • Wordt de chat gebruiktPod betrokkenheid
  • Worden de peilingen ingevuld
  • Worden er vragen gesteld
  • Wordt er gewerkt met status/feedback
  • Worden notities ingevuld
  • Worden er bestanden gedownload
  • En nog meer…….

Je kunt nu als trainer of moderator direct ingrijpen als je ziet dat de betrokkenheid afneemt. Je hebt dan wel kennis van de tool nodig en je moet die ook kunnen toepassen. Daar heb je iemand bij nodig; iemand die daar een opleiding voor gehad heeft. Een virtual classroom moderator of producer. Of misschien wil je zelf wel een opleiding volgen tot bijvoorbeeld virtual classroom trainer of virtual classroom moderator.

Wil je een virtual classroom training opzetten en uitvoeren, maar weet je niet goed hoe of waar te beginnen? Of worstel je met de techniek?  

Stilios helpt en ontzorgt je daarbij! Neem gerust contact op. Bel of mail als je meer wilt weten of als je een één op één demo van een virtual classroom wilt beleven. Zonder kosten natuurlijk!